Интервю с Димитър Александров – DIDI8 (Видео)

Интервю с Димитър Александров – DIDI8 (Видео)

Първото за годината живо студио на Game Evolution разкри пред вас информация за предстоящата e-Arena Пловдив и ви срещна с лицата, трудещи се неуморно за бъдещето на българския гейминг! Водещите – Иларион Стаматов (PRADA) и  Марина Демирева (psych0green) ви запознаха с ключовите акценти от предстоящото събитие, а гостите в студиото хвърлиха светлина върху мотивите зад идеята си да създадат едно ядро, което обединява геймърите в България. Ядро, наречено – Game Evolution.

Основната движеща сила – основателят на Game Evolution – Димитър Александров aka DIDI8, сподели своето мнение за състоянието на гейминга в момента.

За тези, които не знаят DIDI8 е легенда на световната RTS гейминг сцена. Професионален StarCraft: Broodwar и WarCraft III: The Frozen Throne играч, състезвал се в над 30 Major турнира от 2004 до 2012 г. DIDI8 е легенда на българския гейминг, останала в съзнанието на хиляди играчи по целия свят. Страшилище, отстранило топ играчи като Fly, LoL_vs_xD, PaulYan и Zerglee в груповата фаза на WCG 2006 от където излиза непобеден. След края на своята гейминг кариера, Диди отново се обръща към гейминга – този път като организатор.

Димитър с носталгия си спомня за славните времена и LAN турнирите от началото на 2000 г.

„Тогава на турнир се събираха по 300 – 400 човека и това беше редовно“, казва той, „Никой не го интересуваше наградния фонд, защото всички знаеха, че нямат шанс да спечелят.“.

Защо тогава залите са били пълни, а LAN-овете толкова успешни? Както DIDI8 сам отбеляза – „Experience-а на един турнир е най-якото нещо в гейминга.“.

 

„Когато си сам в къщи , дори да станеш адски добър още на първия ти турнир ще те сцепят като животно!“

Тъжно, но факт. На времето геймърите ходеха по клубовете – учеха се да се концентрират във всякакви условия. В къщи всеки може да играе при идеални условия, но здравата психика и концентрацията се изграждат в хаос.

DIDI8 е човек, решен да възроди електронните спортове в България.

„Не защото нямаме възможност да го направим на друго място – аз искам да видя пак Български играчи да печелят турнири и световни шампиони.”

Нивото на гейминга се качи неимоверно с годините, всеки има достъп до информация и е лесно да се намери стратегията и на най-добрите играчи. Това не пречи на потенциалното развитие на българските електронни спортове. Напротив – това е границата, която трябва да се пречупи, за да се навлезне в професионалната сцена. Това е границата, отличава професионалистите от добрите играчи.

От своя опит като професионалист, DIDI8 споделя следното:

„Когато започнахме да играем, дори нямаше replay, всеки измисляше сам това, което ще прави“.

Навремето липсваше информация за единиците, сега всеки може да отвори гугъл и математически да разбие играта, дори преди да започне да я играе, както отбеляза PRADA. Това дели добрите играчи от истинските професионалисти – освен познаването на играта като gameplay, те я познават до най-малката подробност като механика.

Представянето на събитието от нашите водещи, можете да откриете тук.

Интервю с JoSeKi – един от основателите на Bpro , можете да откриете тук.

Видеото от интервюто на DIDI8, можете да откриете и в YouTube на този адрес.

 

Game Evolution